Hvad betyder det, når der altid er varer på hylderne i supermarkedet?

Vi lever i et samfund hvor vi ikke fuldt ud har realiseret konsekvensen, af de ting vi tager for givet.

Hvornår er du sidste gået ind i et supermarked og kommet ud med ting, der ikke var streget over på indkøbsseddlen?

Et supermarked har alt, i overflod og gerne i flere varianter. Den eneste måde det kan lade sig gøre, er ved at have for meget – alt for meget. Hylderne er jo ikke tomme, når den sidste kunde forlader butikken og de varer der ikke kan sælges imorgen, smides ud.

Vi spiser for meget og smider mad ud – både hjemme og i butikkerne. Det er et karaktertræk vi ikke deler med nogen andre dyr og noget vi bliver bedre og bedre til i et alarmerende tempo. Det går ikke. Groft set så sulter eller spiser folk sig ihjel og vi i den vestlige verden svinger dirigentstokken. Det kan ikke fortsætte og det eneste vi kan være med til at beslutte er, hvornår det stopper.

Nu vil de årvågne påstå, at markedskræfterne er den bedste regulator også i denne sammenhæng. Ræsonnementet er, at det ikke er god forretning at smide varer ud, for så taber man penge. Det vil derfor regulere sig selv, så der altid lige er nok. Nu er det desværre sådan, at det er afkastet der regerer og hvis det er en bedre forretning, at sikre at folk aldrig går forgæves og at folk er villige til at betale for det, så er det det der sker. Det vil sige overliggeren er ikke “lige nok”, men “aldrig udsolgt”.