Vi ændrer intet oppe fra og ned, nede fra og op ændres tingenes tilstand

OK, jeg indrømmer det – jeg har kun fulgt sporadisk med i COP15. Jeg er principielt imod Cap & Trade, men mest af alt har jeg ikke fulgt med, fordi jeg mener det bliver grebet helt helt forkert an. Alle initiativerne er top-down og der er ingen initiativer rettet mod os almindelige verdensborgere, for at hjælpe os med at gøre verden til et bedre sted. Det til trods for, at den folkelige opbakning og forståelse for at der skal gøres noget, aldrig har være større.

Hvad er det så for initiativer jeg tænker på.

  • Hvad med, om man havde gjort det billigere at købe produkter produceret lokalt? Jeg er slet ikke imod varernes fri bevægelighed, men ikke for enhver pris. Thailand er på få år blevet verdens anden største eksportør af kaffe – de drikker ikke selv kaffe, men de spiser ris, som de så importerer fra Kina. Jeg tænker vi ku’ spare en hulens masse transport hvis vi gjorde det til en god forretning for Thailænderne at dyrke ris – igen.
  • Eller hvad med at fjerne skat/moms/told, ja alt hvad der kan fjernes, på ting der er produceret på den mest bæredygtige måde?
  • For at gribe i egen barm, så kører vi Smart og selvom vægtafgiften er lavere og vi betaler den laveste grønne afgift, så er incitamentet for at købe en bil der udleder halvt så lidt CO2 som andre biler, meget meget lille, for den koster det sammen i indkøb og i benzin. Hvad med om biler reelt (for alle ka’ vel se, at med en forskel på et par tusind kroner om året er den grønne afgift uden betydning) blev beskattet efter hvor meget de belaster miljøet? Eller hvad med ligefrem at gøre det fordelagtigt at bruge den kollektive transport? I Danmark har vi gratis sygehusvæsen – gud ske tak og lov for det – hvorfor har vi ikke gratis kollektiv transport?
  • Vi køber CO2 neutral strøm af Modstrøm. Det er suverænt det dyreste strøm, ikke mindst fordi vi stadig betaler CO2 afgift til staten på baggrund af vores forbrug – go figure. Hvad med om det var den billigste strøm? 2/3 af prisen er skatter og afgifter, så der er lidt at arbejde med for staten.

Summasumarum – jeg er tilhænger af at løse problemerne nede fra og op. Oppe fra og ned, skabte problemerne, så hvis skal vende udviklingen – og det skal vi – så skal vi vende måden at løse dem på.