Integration [inte’gra’sjon];

Udtalen er det vel de færreste der er uenige om. Det står straks værre til, når vi skal finde fælles fodslag om betydningen – ikke mindst, når det benyttes i forbindelse med hvordan vi forholder os til nydanskerne.

Ja, hvad betyder integration egentligt?

Dansk Folkeparti har formået at få det til at betyder noget der for nydanskerne minder om total underkastelse og for os andre være noget der på en hver måde udelukker tolerance. Og i ytringsfrihedens navn var jeg faldet op og ned på det, hvis ikke det var fordi det efterhånden er blevet det mest gængse betydning af ordet …

Et mere neutralt bud fra WikiPedia lyder:
“henviser i samfundsmæssig sammenhæng til den proces hvorved forskellige etniske grupperinger af et samfund finder fælles grundlag for at leve side om side”

Der hersker ingen nogen tvivl om, at jeg bestemt også mener vi har fejlet, når det handler om at få vores mulitkulturelle samfund til at fungere. Nej, det har bestemt ikke være en god ide, at tro at det ikke var noget der skulle tages hånd om, men som det er nu, er pendulet svunget lige så langt forbi løsningen til den anden side. Hvis vi skal skabe fælles grundlag kræver det vilje fra alle parter og ikke mindst en ligeværdighed og en accept af hinanden, som jeg har svært ved at få øje på i dagens Danmark …